ČESTA PITANJA

Svi se mogu penjati, neovisno o dobi i fizičkoj spremi. Smjerovi na penjačkom tornju prilagođeni su i apsolutnim početnicima i naprednim penjačima.

Penjanje je ljudima urođena osobina, tako da i dijete može penjati čim prohoda, a mi imamo odgovarajuću opremu i za najmlađe penjače.

Toranj je testiran na svakom sidrištu s opterećenjem od 900 kg, a oprema može izdržati opterećenje od 2 tone, stoga težina jedne osobe nije nikakav problem.

Prilikom jednog posjeta penjačkom tornju Vertikala imate 3-4 uspona, ovisno koliko se dobro penjete. Dok se penjete smijete sjesti u pojas, odmoriti se, opustiti ruke i prste, te nastaviti do vrha. Najčešće je ograničenje upravo vaša snaga i izdržljivost.

Ovisno koliko se brzo penjete. Neki ljudi otpenju 3-4 puta do vrha u svega 10 minuta, a nekima treba i duplo više.

Trajanje jednog izleta je predviđeno na oko četiri sata, ali kao i penjanje na tornju, sve ovisi o broju i fizičkoj spremi posjetitelja.

Nikakvo predznanje nije potrebno. Penjanje na Vertikali je u potpuno kontroliranim uvjetima, tako da se samo trebate opustiti i slušati upute instruktora, a prije svakog izleta u prirodu isplanirano je kratko upoznavanje s opremom i tehnikom penjanja.

Svi se posjetitelji penju na “Top rope”, što znači da je konop provučen kroz sidrišnu točku na vrhu i ako dođe do ikakve situacije gdje bi moglo doći do pada, spravica za osiguravanje automatski blokira i penjač ostaje visiti u pojasu na istom mjestu gdje je i bio.

Sportsko penjanje se više puta pokazalo kao dobar lijek za strah od visine. Iz prijašnjeg iskustva sa osobama koje se boje visine, razvili smo poseban pristup za takve slučajeve, gdje se ne penjete do veha, nego samo do točke gdje vam postaje neugodno, a sa svakim slijedećim usponom ta točka je na sve većoj visini.

Na svakom izledu bit ćete u pratnji iskusnih instruktora, koji će prije svakog vašeg uspona ispenjati smjer i postaviti konop u gornju sidrišnu točku.

Gornja sidrišna točka je fiksna, stoga se stvara trenje koje se povećava zajdno s opterećenjem, tako da osiguravatelj može osiguravati penjača duplo težeg od sebe.

Za sportsko penjanje potreban vam je pojas, penjačice, konop i spravica za osiguravanje, a svu potrebnu opremu dajemo mi.

Cijena je odvojena za penjanje na tornju i za najam sportske opreme, stoga možete penjati sa svojom opremom i u tom slučaju plaćate samo cijenu penjanja.

Pošto je većina izleta fizička aktivnost i često ćemo biti na suncu, svatko mora obavezno imati vode. Preporuča se da ponesete i nešto za pojesti. U slučaju izleta u Kanal sv. Ante, ponesite si i stvari koje bi inače nosili na plažu.

Vertikala je aktivna tokom cijele godine. Od 15.6. do 15.9. možete nas naći svakim danom na Plavoj plaži od 10 do 21 h, a za ostatak godine se samo trebate najaviti za penjanje na tornju ili za izlet.

Tijekom ljetne sezone na terenu smo svaki dan do 21 h, ali ako se posjetitelji duže zadrže, ostajemo dok se svi ne ispenju. U tom slučaju koristimo reflektore.

Jedan posjet penjačkom tornju košta 40 kn, od toga je 20 kn cijena penjanja, a 20 kn najam preme. Cijene izleta variraju između 300 i 400 kn po osobi, ovisno o lokaciji izleta.

Popuste na penjačkom tornju nudimo grupama posjetitelja (3 ili više u grupi ostvaruju popust od 25%), a moguće je i kupiti bon za 5 posjeta tornju s kojim također ostvarujete popust od 25%. Popusti se ne mogu kombinirati.

Penjački toranj Vertikala (koji je i polazna točka za sve izlete) nalazi se na Plavoj plaži u Vodicama. Posjetite našu kontakt stranicu na kojoj možete vidjeti kartu i ostale načine za kontakt. Za novosti i obavijesti možete nas pratiti i na našoj Facebook stranici.

Ukoliko nista našli odgovor na svoje pitanje kontaktirajte nas